Login


Registreer

Zoekopdracht


Zoekopdracht

Zoekopdracht

Zoekopdracht

schenkmethode en schenktemperatuur

SCHENKMETHODE + SCHENKTEMPERATUURDe manier van schenken heeft een impact op de smaak, het aroma en het uitzicht van een bier. De verschijdenheid aan bieren is zeer groot en we trachten dan ook voor elk bier de juiste specifieke schenkmethode op te geven. Normaal gesproken kan men volgende stappen volgen:

Stap1. Vaten en flessen worden best bewaard in een donkere en droge ruimte, bij een temperatuur van ongeveer 15°C.

Stap2. Het bier koelen : flessen tenminste 24u voor het gebruik in de koelkast zetten
vatenbier : +/- 3°C aan de kraan
flessen dorstlessend bier : +/- 3°C
flessen degustatiebier : +/- 6 tot 8°C

Stap3. Bij vatenbier dient men de juiste tapdruk in te stellen.

Stap4. Glazen goed ontvetten met een goed detergent en naspoelen met zuiver water. Enkel de glazen voor het degustatiebier worden afgedroogd met een zuiver synthetisch zeemvel. Gebruik indien mogelijk van elk bier het juiste bierglas. Indien je geen merkglas hebt, gebruik dan een neutraal glas.

Stap5. Inschenken
Vatenbier:
Tapkraan openen, eerste schuimstoot naast het glas. Glas in 1 keer vullen door het even schuin en daarna recht onder de kraan te houden. Schuim even laten overlopen, schuimbellen in 1 beweging met een zuiver schuimmes verwijderen. Schuimresten van de buitenkant van het glas spoelen.

Dorstlessend bier:
Houd het glas schuin en laat het bier voorzichtig en spiraalsgewijs langs de binnenzijde van het glas lopen. Het bier mag niet 'klokken' in de hals van de fles. Hoe voller het glas wordt, hoe rechter het wordt gehouden.
Wanneer het bier te veel gaat schuimen kan dat worden bijgestuurd door steeds langs de binnenzijde van het glas te blijven schenken. Schuimt het bier onvoldoende, dan wordt dat bijgestuurd door wat meer in het midden van het glas te schenken. Het schuim even laten overlopen en de schuimbellen in 1 beweging met een zuiver schuimmes verwijderen.
Schuimresten van de buitenkant van het glas verwijderen. Het etiket wordt naar de klant toe gekeerd bij het neerzetten van het glas.

Degustatiebier:
Houd het glas schuin en laat het bier langzaam en spiraalsgewijs langs de binnenzijde van het glas lopen. Het bier mag niet 'klokken' in de hals van de fles. Hoe voller het glas wordt, hoe rechter het wordt gehouden.
Wanneer het bier te veel gaat schuimen kan dat worden bijgestuurd door steeds langs de binnenzijde van het glas te blijven schenken. Schuimt het bier onvoldoende, dan wordt dat bijgestuurd door wat meer in het midden van het glas te schenken. Vorm een mooie, vaste, effen schuimkraag van minstens 2cm.
Bij witbier het laatste restje bier in de fles erg goed schudden, zodat het extra schuim als een toefje slagroom op het bier komt te staan. Wanneer flesjes witbier wat langer rechtop staan, kan het gebeuren dat het bier minder troebel is dan bedoeld. Het flesje kan dan het beste even voorzichtig geschud worden of men kan het flesje ook even een tijdje op de kop zetten.
Bij bieren met hergisting op de fles laat men de 'fond' in de fles. Het laatste beetje bier met bezinksel wordt geschud, zodat het bezinksel loskomt en wordt dan in de fles of apart in een klein glaasje geschonken en naast het ingeschonken glas gezet.

Bierproef

bierproef Hopus Lefebvre

Nieuws


Nieuws

Nieuws