Inloggen


Registreer

Vind een brouwerij


De Halve Maan

De Halve Maan

Adres

Walplein 26
8000 Brugge

Telefoon-Fax

Tel: +32 50 44 42 22
Fax: +32 50 44 42 20

E-mail

info@halvemaan.be

Info

Dit is het verhaal van een Brugse brouwersfamilie die altijd is blijven geloven in authentiek Brugs bier. 6 generaties van de brouwersfamilie volgden elkaar op sinds 1856, telkens met hetzelfde doel: een superieure en optimale kwaliteit van hun bieren bekomen met respect voor traditie…

Henri I
Brouwerij De Halve Maan kan teruggaan op een lange geschiedenis. Reeds in 1564 vermeldt het stadsregister het bestaan van een brouwerij "Die Maene" aan het Walplein. In 1856 wordt Leon Maes, alias Henri I eigenaar van het pand. Met de steun van zijn oom, kannunik P.J.Maes richt hij er een moderne brouwerij op. In die tijd brouwde men er zoals dat al eeuwen werd gedaan op een ambachtelijke manier: troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Bier werd toen enkel maar in tonnen geproduceerd en verdeeld.

Henri II
Na de dood van Henri I in 1867 kwam de brouwerij in handen van zijn zonen Henri II en Achère. In volle industriële revolutie trok Henri II naar Engeland: hij leerde er de nieuwste technieken om ze later in Brugge zelf toe te passen. Zo werd er een Engelse mouterij en eest opgetrokken en begon men met het brouwen van Engels gestijlde bieren zoals stout en pale-ale. In 1883 investeerden de broers in een moderne stoomketel, zodat de productie verder gestaag kon toenemen.

Achère en Henri II overleden beiden op jonge leeftijd in 1905 en hun weduwen zetten de brouwerij voort. Ze loodsten het bedrijf door de moeilijke periode van de eerste wereldoorlog.

Henri III
Na de eerste wereldoorlog nam Henri III in 1919 de roerstok over. Hij ging zich verder in de brouwerskunst verfijnen in Duitsland dat toen toonaangevend was op brouwkundig vlak. Hij maakte er kennis met de bieren van lage gisting, en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te brouwen. In 1928 paste hij zijn brouwinstallaties aan met nieuwe koelinstallaties om lage gistingsbieren te produceren. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier. Onmiddellijk steeg de verkoop sterk: een jaar later werd er al 46% meer gestort. Ook met de nieuwste trends van soft drinks (cola en limonade) en waters begon hij tijdens de jaren '30. Henri specialiseerde zich in de thuisbedeling met paard en kar en bezocht toen ieder jaar persoonlijk al zijn klanten.

Na de tweede wereldoorlog nam Henri III de naastliggende brouwerij "Brugge Zeehaven" over in 1946. De extra ruimte maakte een grootscheepse verbouwingscampagne mogelijk die nodig was voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm,
met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model.

Henri IV
Vanaf de jaren '50 werd Henri IV ook in de brouwerij actief. De brouwerij groeide sterk en in thuisbedeling was men zeer sterk. Het tafelbier en de "Domino"-limonades deden het toen erg goed. Er was een heel team van biervoeders met paard en kar - later met vrachtwagens - dat in West Vlaanderen dranken aan huis bedeelde. Deze sterkte bleek tijdens de jaren '70 echter ook de zwakte van de brouwerij te worden. Door de gewijzigde leefomstandigheden kochten mensen steeds meer hun bieren in de warenhuizen met hun eigen wagen. De brouwerij was te klein om in die warenhuizen aan bod te komen.

VĂ©ronique
In 1981 brouwden VĂ©ronique Maes en haar vader Henri IV een speciaal “straf” bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een St Arnoldusbeeld in Brugge. St Arnoldus is immers de patroonheilige van de brouwers, en dus hoorde daar een speciaal bier bij… Het bier viel zo in de smaak dat het de naam “Straffe Hendrik”, genoemd naar de verschillende generaties Henri Maes. Na de overname van het biermerk in 1988 verminderde de productie van Straffe Hendrik in Brugge sterk om uiteindelijk volledig uit te doven.

Tijdens de jaren '80 werd de historische brouwerij opengesteld voor het publiek: de huisbrouwerij was geboren. De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gezellige gelagzalen. VĂ©ronique Maes restaureerde hierbij de industriĂ«el archeologische site…

Xavier
In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van VĂ©ronique Maes herstart de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. In juli 2005 lanceert hij onder de nieuwe naam "Brugse Zot" zijn nieuw bier, het "enige echte Brugse stadsbier", waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld wordt.

De "Brugse Zot" kende onmiddellijk een groot succes, zowel in de Brugse regio als ver daarbuiten. Het bier won diverse prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau. Door de toenemende populariteit moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden…

Eind 2008 konden de rechten op het vroegere "Straffe Hendrik" bier terug bekomen worden, en keerde het originele merk na jarenlange afwezigheid terug naar Brugge. Brouwerij De Halve Maan brouwt nu dit unieke cultbier dus opnieuw in Brugge, en volgens de originele recepturen.

Brouwerijbezoek

Rondleiding
De eeuwenoude traditie van deze Brugse brouwerij is vastgelegd in een uniek museum. Dagelijks zijn er rondleidingen door zowel de moderne brouwerij als het museum.

Door onze ervaren gidsen wordt u begeleid door de unieke wereld van mout en hop. Tijdens de rondleiding kunt u genieten van een schitterend panoramisch zicht over Brugge.

In de taverne van de huisbrouwerij biedt onze meesterkok u een gevarieerde keuken met streekgerechten en bierkeuken.

Dagelijks biedt hij suggesties aan die bereid worden met marktverse producten, telkens in harmonie met de huisbieren en aan zachte prijzen.

Voor groepen is er eveneens een waaier van mogelijkheden: gaande van een plattelandsbuffet tot gastronomische meergangenmenu's aan diverse prijzen.

Praktische info voor rondleidingen
De rondleiding start op het volle uur om het uur en duurt 45 minuten. Het bezoek kost 6 euro per persoon, inclusief degustatie van het huisbier. Rondleidingen vertrekken dagelijks in het Nederlands, Frans en Engels (Duits op aanvraag)

Tijdstippen voor het brouwerijbezoek
Van april tot oktober

  • ma-vrij van 11 uur tot 16 uur (om het uur)

  • za van 11 uur tot 17 uur (om het uur)

  • zon van 11 uur tot 16 uur (om het uur)


Van november tot maart

  • ma-vrij: om 11 uur en om 15 uur

  • za van 11 uur tot 17 uur (om het uur)

  • zo van 11 uur tot 16 uur (om het uur)


Groepen reserveren best zo snel mogelijk. Er kan dan een privégids (vanaf 20 personen) voorzien worden in de gewenste taal. Ook buiten bovenstaande uren kunnen groepen terecht na reservatie.

Bierproef

bierproef Hopus Lefebvre

Nieuws


Nieuws


Nieuws