Inloggen


Registreer

Vind een brouwerij


Duvel Moortgat

Duvel Moortgat

Adres

Breendonkdorp 58
2870 Puurs

Telefoon-Fax

Tel: +32 (0)3 860 94 00
Fax: +32 (0)3 886 46 22

E-mail

info@duvel.be

Info

1871: De oorsprong
In 1871 staat Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, samen met zijn vrouw Maria De Block aan de wieg van de toenmalige boerderij-brouwerij Moortgat. Op dat moment is de nieuwgeborene slechts één van de 4000 brouwerijen die rond de eeuwwisseling actief zijn in België. De beginperiode is dan ook niet bepaald gemakkelijk: Jan-Leonard probeert die eerste pioniersjaren een reeks hoge gistingsbieren zoals Stavelot aan de man te brengen. Met wisselend succes. Dankzij een combinatie van gedrevenheid, brouwerspassie en vakmanschap, weet Jan-Leonard echter na verloop van tijd een trouw klantenbestand uit te bouwen, niet enkel in de omgeving van Breendonk, maar zelfs tot bij de Brusselse burgerij. Getuige hiervan: de opening van een depot in Laken. Het begin, zo blijkt, van een nu al ruim honderddertigjarig durend succesverhaal...

1900: De tweede generatie Moortgat
De zaken floreren intussen en ook Jan-Leonards beide zonen, Albert en Victor, stappen in de zaak. De taken worden netjes verdeeld: Albert wordt de brouwer, Victor verzorgt de levering via paard en kar naar Brussel. De Eerste Wereldoorlog brengt België in contact met Engeland en vooral met Engelse Ales, die rond die periode een behoorlijke populariteit genoten.

1918-1923: De aanloop tot een succesproduct
Albert besluit eveneens een graantje van het succesverhaal van de Engelse ales mee te pikken en een bier te ontwerpen naar Engels model. Voor de creatie van een dergelijke ale is een staaltje plaatselijke gist echter onontbeerlijk.

Albert trekt dus naar Schotland, waar hij aanvankelijk botst op heel wat tegenstand van de lokale brouwers. Het is pas na een ware odyssee langs lokale brouwerijen dat hij uiteindelijk het begeerde staaltje in handen krijgt. Tot op vandaag wordt nog altijd opgekweekte gist van diezelfde stam gebruikt!

1923: De lancering van Duvel
Het einde van de Eerste Wereldoorlog indachtig, krijgt het nieuwe bier oorspronkelijk de naam "Victory Ale" mee. Schoenmaker Van De Wouwer beslist echter anders tijdens een degustatie: Hij omschrijft het bier als "een echte Duvel". Een goddelijke ingeving? Vanaf 1923 wordt het bier onder deze naam op de markt gebracht, geen evidentie in het katholieke Vlaanderen van die tijd. De productie start traag met slechts enkele bakken in 1923. De grote doorbraak komt er in de jaren 70, wanneer door een doordachte marketingstrategie meer en meer mensen de kwaliteiten van dit unieke bier leren kennen en waarderen. Echte liefhebbers weten wellicht wel dat er ook een variant van de klassieke, rode Duvel bestaat, nl groene Duvel. Zij wordt gecreëerd in de jaren 60 naar aanleiding van de Gentse Feesten, waar er vraag is naar een lichter bier. Groene Duvel is tot op vandaag nog steeds verkrijgbaar in het kerngebied rond de brouwerij en in een aantal selecte horecazaken in het Brusselse. Haar succesbier indachtig wordt de groep in 1999 bij de beursgang herdoopt van brouwerij Moortgat tot Duvel Moortgat.

1930: Creatie van Bel Pils
Bel Pils, de luxepils van Duvel Moortgat, kent een woelige periode van naamwissels. Het wordt in 1930 geboren als Extra Blond. Van 76 tot 91 gaat Bel Pils door het leven als Extra Pilsner om in 91 zijn definitieve naam te krijgen. Met zijn bittere smaak is Bel Pils één van de meest authentieke en traditionele Belgische pilsbieren. Het bier verkrijgt zijn typische karakter door het gebruik van hop van Saaz.

1945: Het Vedett-verhaal
In 1945 ziet een derde vaste waarde van de brouwerij, nl het premium bier Vedett, het levenslicht. Oorspronkelijk is het bier één van de talrijke Exportbieren die in die periode populair waren. In 1965 krijgt Vedett echter zijn huidige naam. Aanvankelijk vindt Vedett vooral ingang binnen een aantal lokale cafés rond de brouwerij. Aansluitend op een groeiend succes in trendy cafés, krijgt het meest eigenzinnige bier van Duvel Moortgat in 2003 een eigen verkoopteam en site toegewezen. Dit resulteert in een vernieuwd, hip en lichtelijk absurd imago dat het bier een nieuwe elan heeft gegeven.

Jaren 50 80: Derde generatie Moortgat
Vanaf de jaren 50 neemt de derde generatie Moortgat het roer over: Bert en Marcel Moortgat en de twee broers Leon en Emile Moortgat. In de jaren 80 vervoegt ook Ben Gevaert de groep. Onder hun impuls wordt de brouwerij technisch en commercieel verder uitgebouwd.

1963: Licentie en start productie abdijbieren Maredsous
Wanneer de abdij van Maredsous de kwaliteit van haar bieren wilt verbeteren, zoekt ze een waardige opvolger om haar bieren aan uit te besteden. Zo komt de abdij, op aanraden van de KUL, terecht bij brouwerij Moortgat, die bekend staat voor haar gedegen vakmanschap en bier van de hoogste kwaliteit en zuiverheid.

Onder licentie voor de "Fromagerie et Brasserie de Maredsous" en onder streng toezicht van de paters, zal Duvel Moortgat voortaan de Maredsous-familie brouwen, bottelen en commercialiseren: een blonde variant met een alcoholgehalte van 6%, een bruine variant met een alcoholgehalte van 8% en een tripel met een alcoholgehalte van 10% die er in 1990 bijkomt.

Einde jaren 60: Creatie Duvel-glas
Duvel is en blijft uniek, ondanks zijn vele navolgers. Het Duvel-glas was dan ook het eerste tulpvormige degustatieglas einde de jaren 60. Het nieuwe glas moest onder andere toelaten een flesje van 33 cl volledig uit te schenken. Tot dan bestonden er immers geen bierglazen van dergelijk formaat. Het glas is volledig afgestemd op een nog completere beleving van het bier: De bolle vorm laat de hemelse smaak en het aroma van Duvel beter tot zijn recht komen bij een degustatie. Doordat het glas zich naar boven toe sluit, draagt het ook bij tot het behoud van koolzuur en dus van de schuimkraag. Ook laat het toe drank en schuim meer evenwichtig te verdelen in hetzelfde glas, waar u in een klassiek glas alleen maar schuim zou verkrijgen bij het uitschenken.

Onderaan het Duvel-glas zit een gravering bovenop de kelk, die bijdraagt tot de typische pareling van het Duvel-bier en zo onder meer de schuimkraag helpt ondersteunen. Interessant detail: Bij de oude glazen van Duvel bestond de gravering uit een klein krasje, bij de huidige glazen is het een D, de eerste letter van het Duvel-logo!

1970: Begin internationale expansiestrategie Duvel
Midden de jaren 70 laat de brouwerij het gros van de Belgische familiebedrijfjes stilaan achter zich. De Moortgat-bieren verwerven ook in het buitenland naam en faam, voor een groot stuk dankzij Duvel. De eerste initiatieven op exportgebied kunnen dan ook niet langer uitblijven: eerst in Nederland, maar de andere buurlanden van België volgen snel. Vandaag is het bier verkrijgbaar in alle werelddelen.

Juni 1999: introductie op de Brusselse Euronextbeurs
In 1999 is de voormalige familieboerderij-brouwerij uitgegroeid tot één van de belangrijkste Belgische brouwerijgroepen. Om de groei te versnellen en de continuïteit van de onderneming te verzekeren volgt de beursgang op de Brusselse Euronext-beurs. Sinds juni 2002 maakt Duvel Moortgat er deel uit van het NextPrime segment, dat ondernemingen uit traditionele economische sectoren vertegenwoordigt. Door deelname aan NextPrime verbindt Duvel Moortgat zich tot strikte regels betreffende liquiditeit en informatievoorziening. Zo kan Duvel Moortgat zijn beleggers een financiële transparantie garanderen die aansluit bij de strengste internationale eisen.

2001: Internationalisering Duvel Moortgat
De afgelopen jaren heeft Duvel Moortgat haar positie in Nederland verstevigd en in Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de fundamenten voor verdere groei gelegd. Duvel is en blijft het speerpunt van de exportinspanningen van de groep. Ook in de toekomst zal de groep actief op zoek gaan naar nieuwe exportmarkten.

Augustus 2001: Participatie van 50% in de brouwerij Bernard, een Tsjechische brouwerij van premium pilsbieren
Als bakermat van het pilsbier en als land met de grootste consumptie van bier per hoofd (160 l/inwoner), vormt Tsjechië een interessante markt om Duvel Moortgats internationalisering verder te zetten. Duvel Moortgat is er immers van overtuigd dat mature pilsmarkten het meeste potentieel hebben voor de groei van speciaalbieren. Bovendien is het land een geschikte uitvalsbasis naar Centraal-Europa. Duvel Moortgat vond een geschikte partner in de Tsjechische brouwerij Bernard, een belangrijke nichespeler op het vlak van premium pilsbieren. Dankzij de uitwisseling van knowhow en ervaring op productie- en marketingvlak positioneert Bernard zich nu steeds duidelijker als brouwerij van premium bieren. De Bernard-bieren zijn vandaag in de meeste winkels van de nationale supermarktketens en in een aantal belangrijke horecazaken aanwezig.

Januari 2003: Overname van Amerikaanse brouwerij Ommegang en distributierechten Oostkust VS
Wanneer anno 2003 meer en meer Amerikanen Belgische bieren ontdekken en waarderen, acht Duvel Moortgat de tijd rijp om haar aanwezigheid in de Verenigde staten te consolideren. In dit kader trekt de groep begin januari 2003 haar deelname in Belâme (Brewery Ommegang) op tot 100%. Tevens neemt de groep de distributierechten van Duvel voor de Oostkust van Vanberg & Dewulf over. Tegelijk gaat Duvel Moortgat met een lokaal Amerikaans sales en distributieteam van start: met Duvel Moortgat USA LTD is de groep aanwezig in 45 staten. Brewery Belâme is vooral bekend van de speciaalbieren Ommegang, Ommegang Witte, Hennepin, Rare Vos en Three Philosophers: Amerikaanse artisanale speciaalbieren van hoge gisting, maar wel in de beste Belgische traditie gebrouwen. Daarmee opereert de groep in de twee meest dynamische biersegmenten van de Verenigde Staten: de importmarkt van Belgische speciaalbieren en de markt van de plaatselijke artisanale bieren.

September 2006 : Overname Brasserie dAchouffe
Brasserie dAchouffe brouwt, bottelt en commercialiseert verschillende speciaalbieren, waarvan het blonde La Chouffe en het donkere Mc Chouffe in de typische 75 cl-fles de bekendste zijn. De Ardeense brouwerij werd in september 2006 door Duvel Moortgat overgenomen.

Juni 2008 : Overname Liefmans
Op 24 juni nam Duvel Moortgat de activiteiten van de failliete vennootschappen Brouwerij Liefmans n.v. en Liefmans Breweries n.v. over. Daarmee verwierf het een groot deel van de activa van de failliete vennootschappen, waaronder het volledige machinepark, alle merken en recepturen.

Brouwerijbezoek

Altijd al willen weten hoe het magische brouwproces van Duvel verloopt?
Tijdens het 2,5 uur durende brouwerijbezoek ontdekt en beleeft u het complexe brouwproces dat onze Duvel zo uniek maakt.
 
Het brouwerijbezoek begint met een filmvoorstelling die je meer info geeft over de geschiedenis van de Duvel Moortgat brouwerij en je een blik gunt op die delen van het brouwproces die omwille van veiligheidsreden niet toegankelijk zijn.
Vervolgens start de toer doorheen de brouwerij. U bezoekt de brouwzaal, de cilindroconische tanks en de bottelarij.
Het bezoek eindigt met een productdegustatie, want een bezoek aan een brouwerij afsluiten met  een droge keel dat zou pas zonde zijn.
Een kleine herinnering aan uw bezoek ligt in onze Duvelshop voor u klaar.

Reserveren kan via de online module op www.duvel.be

Een brouwerijbezoek kan vanaf 15 personen en tot 70 personen.
Uiteraard is aansluiten bij een onvolledige groep vanaf 15 personen ook mogelijk.

Op werkdagen kunt u een rondleiding volgen met start om 13.00u, 16.00u of 19.00u.
Op zaterdag zijn er twee rondleidingen voorzien: om 11.00u en om 14.00u.

Een bezoek kost 6,00 per persoon, waarvan er 1,00 gaat naar een goed doel.
Voor scholen en studenten geldt een speciaal tarief van 5,00 per persoon.

Bezoekerscentrum Duvel Depot
Breendonkdorp 66
2870 Puurs

De Duvelshop is gelegen naast de brouwerij, Breendonkdorp 66 te Puurs, en is geopend telkens op zaterdagnamiddag (uitgezonderd feestdagen) tussen 11u en 13u30 en tussen 14u en 18u en na een bedrijfsbezoek.
Je vindt er tal van artikelen: Duvel geschenkverpakkingen, diverse gadgets zoals openers, maar bijvoorbeeld ook Duvel spiegels.

Duvel kleding zoals t-shirts, schorten & petten worden ook aangeboden.
Bovendien kan je voor bierglazen Duvel, Chouffe, Maredsous, Vedett en Liefmans uiteraard ook bij ons terecht.

Bierproef

bierproef Hopus Lefebvre

Nieuws


Nieuws


Nieuws