Inloggen


Registreer

Vind een bier


Oude Geuze Cuvée René

Oude Geuze Cuvée René

Biertype

Oude geuze

Alcoholgehalte

Alcoholgehalte: 5.00 %

Seizoen

Het hele jaar door

GEUR
UITZICHT
MONDGEVOEL
SMAAK
DOORDRINKEN
TOTAAL
?/10
?/10
?/10
?/10
?/10
?/10
Schenkmethode

Het bier wordt fris geschonken op 5°C.

De flessen worden geopend zonder de kurk uit de flessenhals te laten poppen. Goed uitgeruste kenners zullen de fles horizontaal in een mandje ontkurken met behulp van een kurkentrekker. Liefhebbers kunnen gerust een traditionele kurkentrekker gebruiken en de fles rechtop houden.

In een geuze- of rank champagneglas uitschenken.

Kleur

Goud

Karakter, smaak en aroma

Geur: Sherryachtig.

Smaak: Sprankelend, zachtzurig.

Afdronk: Droog, fris zurig.

Extra info: --

Gisting

Spontane gisting met nagisting op de fles

Ingrediënten

Hop, mout, tarwe, water

Beschikbaar in

37,5 cl fles, 75 cl fles

Info

Slechts in een klein aantal cafés in de streek van de Zennevallei kan men lambiek nog rechtstreeks van 't vat drinken, en dit ondanks zijn typische smaak en gezonde eigenschappen. Om praktische redenen werd vanaf ongeveer 1880 de lambiek meer en meer op flessen getrokken. Hierbij begon men, zoals ook bij Champagne, verschillende brouwsels te versnijden (mengen) om een tweede gisting en een zekere sprankeling te bekomen. Dit leidde het tijdperk van de geuze in. Door het versnijden van 2/3 jonge lambiek met 1/3 oude lambiek en dit mengsel te laten vergisten op fles, bekomt men een traditionele geuze. Deze flessen worden gedurende maanden bewaard in kelders (idem als "methode champenoise").

Na ongeveer 6 maanden bekomt men een goudkleurige geuze met een sprankelende, rinse smaak en een sherryachtige geur.

Om deze traditionele geuze een nieuw leven in te blazen, werd er een etiket voor ontworpen, en werd het gedoopt als "Geuze Cuvée René Grand Cru". Dit om een duidelijk onderscheid te maken tussen de echte, traditionele geuze (ook Oude Geuze genoemd) en de meer commerciële geuze, d.i. een gefilterde en lichtjes aangezoete geuze die thans de markt domineert.

Tip

Bij bieren met hergisting op de fles bewaart men de flessen best verticaal zodat het bezinksel onderaan in de fles blijft.

Oude Geuze is jaren houdbaar door hergisting op de fles en ondergaat net als wijn een smaakevolutie.

Geuze heeft een smaak die zich leent tot het drinken bij of het bereiden van tal van gerechten. De meest bekenden zijn ongetwijfeld "stoofkarbonade met geuze", "kalkoen met geuzesaus", "kip met geuze en dille", "mosselen met geuze"... Het past ook perfect bij vele visgerechten (gezouten of met roomsauzen) of zelfs als aperitief, gezien het de eetlust opwekt.

Bierproef

bierproef Hopus Lefebvre

Nieuws


Nieuws


Nieuws